Tästä leivästä tulee meidän joululimppu =) mä en nimittäin diggaa sitä perinteistä joululimppua... Tästä ohjeesta tuli ton verran näitä kertakäyttövuokia. Noi alumiiniset on 1,5litrasia ja noi pahviset on sit jotain litrasia =)

Tämä ohje on Anna-lehden leipätaikinakilpailun voittaja - eikä suotta!! =)

1077149.jpg

1077172.jpg

 

1,5l vettä

1,5dl kaljamaltaita

1dl sokeria

3dl siirappia

5tl suolaa

50g hiivaa

2dl ruis- tai vehnärouhetta

4dl ruis-, vehnä-, kaura- tai spelttileseitä

5dl ruisjauhoa

50g sulavoita

n.2l puolikarkeita vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Kiehauta vesi suuressa kattilassa, lisää joukkoon kaljamaltaat ja sokeri. Anna maltaiden tekeytyä peitettynä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää siirappi sekä suola. Liota joukkoon hiiva. Lisää rouheet, leseet ja ruisjauhot puulastalla hyvin sekoittaen. Lisää voisula ja pienissä erissä vehnä. tai hiivaleipäjauhot. Taikina saa jäähä pehmeäksi.

Anna kohota lämpimässä noin tunnin. Täytä leipävuoka puolilleen. Anna kohota vielä huoneen lämmössä. Leipien pinnat voi taputella vielä jauhoilla ja rouheella.

Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ennen kumoamista.

Naapurin täti oli leiponu ihan ilman vuokaa, mut mä en kyl rohkenis, ku taikina oli tosi pehmeetä ja löysää. Ja ku meitsillähän on KATASTROFIkeittiö, ni pitää paljastaa =) taikina kohos yli astian ja oli KOVA siivoaminen =P lisäksi olin niin hätääne, etten jaksanu kohotella kauhiasti ennen uuniin laittoa... ja siks ne on vähä repeilly... mutta... sit aikuisena mä maltan =)

Naapurin emäntä oli paistanu leipiä puoli tuntia, ku se ei ollu uskonu, että 25 minuutissa ne ois kypsiä, ni sillä ne oli sit vähä mustunu ja kuori oli kova... saas nähä miten meikäläisellä kävi =) alumiinivuoat ja niitten välissä olevan vuoan paistoin sähköuunissa ja noi kaks reunalla olevaa paistoin takan leivinuunissa =) Onkoha maussa eroa??