Paljon on kohtalosisarten kanssa ollut puhetta siitä, että miten kukakin suhtautuu eri henkilöiden tekemiin raskausilmoituksiin... että millaisessa tilanteessa kukakin on uutisen kuullut... miten kukakin on uutisen kertonut... miltä mikäkin tapa asian esittää on tuntunut... miltä mikäkin uutinen on tuntunut... onko joku ehdottomasti väärä tapa kertoa... mikä on helpoin tapa saaha asiasta tietää..

Itseni kohdalla olen miettinyt asiaa PALJON!!

Olen tullut siihen tulokseen, että haluaisin, että minulle kerrottaisiin asiasta tekstiviestitse tai sähköpostitse. JOO! se tuntuu noin niinku ei-asianosaisesta varmasti KYLMÄLTÄ tavalta kertoa, mutta minulle henkilökohtaisesti se olisi paras tapa asia tuoda julki. Nimittäin, tavoitan viestin OMASSA RAUHASSA. Voin suhtautua asiaan juuri niin kuin se sillä hetkellä tuntuu! Voin maiskutella asiaa itsenäisesti ja tutkailla, miltä uutinen sisimmässäni tuntuu. Voin kokea yksikseni (tai isännän kanssa) murheen aallon, joka jälleen kerran vain muistuttaa meitä siitä, että meidän kohdalle sellaista lahjaa ei ole suotu. Voin omassa rauhassa, omalla tavalla ja omalla ajalla ottaa uutisen vastaan ja tunnustella tuntemuksiani ja niiden pohjalta sitten alkaa muokkaamaan uutisesta arkipäiväistä tietoutta.

Voin omassa rauhassa kasvaa siihen, että hyväksyn jälleen kerran sen tilanteen, että meille sitä onnea ei suoda.

Ja voitte KAIKKI olla varmoja siitä, että sisintäni ei myllerrä se, että joku on raskaana, että jollekin muulle se onni ilo lahja on suotu tai että joku saa lapsen tai jotain muuta lapseen tai yksilöön viittaavaa. EI! vaan sisintäni satuttaa se, että meillä ei ole oikeutta kokea sitä onnea, että saisimme ilmoittaa raskausuutisia muille ihmisille. Minua suruttaa siis TILANNE! EI YKSILÖ TAI LAPSI!! Eikä siis se uutisen julkaisutilanne =) vaan se tilanne että me emme saa kokea vanhemmuutta.

Raskausuutiset konkretisoivat aina hetkeksi sen, että me emme pysty onnea siinä suhteessa saavuttamaan.

Tilanteet, joissa en haluaisi raskausuutista kuulla on esim suvun yhteinen hetki: esim synttärit, joulut tai muut juhlat, joihin koko perhe tai jopa suku on kokoontunut. Tai muukaan tilanne, jossa on paljon silmäpareja tuijottamassa ja spekuloimassa, että "mitenhän nuo sen uutisen ottaa vastaan"

En myöskään halua, että kuulisin asian kylällä, vaikkapa kaupan kassajonossa, jossa on lähipiiriini täysin kuulumattomia ihmisiä. En haluaisi kuulla asiaa konsertissa. En haluaisi kuulla asiaa tupperware kutsuilla. En haluaisi kuulla asiaa kynttiläkutsuilla. En haluaisi kuulla asiaa kotibileissä. - Ellei asiaa kerrottaisi minulle rauhallisessa tilanteessa esim kahden kesken.

En myöskään haluaisi että joku läheinen, esim isä tai äiti, sanoisi "pitäisikö ostaa sille ja sille sellainen ja sellainen juttu nyt kun heille tulee se lapsi" tai että ystäväni sanoisi "mun on turha mennä sinne ja sinne, sillä se ja se ei ole kotona, kun hänellä on se neuvola-aika" En siis haluaisi, että kuulisin asian sillee vahingossa lipsauttaen.

En siis haluaisi kuulla asiasta sillee niinku vahingossa lausuttuna, tai suuren yleisön keskellä, tai pienenkään "uteliaan" porukan läsnäollessa. Haluaisin siis kuulla asiasta kahdenkesken tai jopa puhelimitse.

Kaikista helpoin tapa itselleni olisi vastaanottaa uutinen tekstiviestillä tai sähköpostilla - huolimatta siitä, että se on joidenkin mielestä etäinen ja kylmä tapa ilmoittaa.

 

Nyt kysyisinkin lukijoilta - sekä kohtalosisarilta että muuten vain lukijoilta - että miten haluaisit uutisen vastaanottaa?

SANA ON VAPAA =)